in Balatonfüred:   Hotel - Sight - Wellness, Spa - Travel Service - Business Travel

13 500 lakosú kisváros, a Balaton északkeleti részének központja, Magyarország első gyógyüdülő városa.

 A Balatoni Riviéra enyhén lejtős, széles, napsütötte platójára épült, északon völgyekkel tagolt 300 m magas hegyek védik a hideg szelektől.

A patinás üdülőhely érdekes módon eredetileg nem a Balatonnak köszönheti rangját, hanem a tó partján fakadó szénsavas forrásoknak. A vizet
ivókúrákra, az 1730-as évektől kezdve pedig fürdőzésre is használták. A víz gyógyerejét a Szívkórházban ma is alkalmazzák szív- és érrendszeri betegségek kezelésére. A fürdő fénykorát a reformkor idején élte. Sorra megfordultak itt az ország nagyjai, 1831-ben még színház is épült, 1846-ban itt bocsátották vízre a Balaton első gőzhajóját, a Kisfaludyt. A Gyógy tér közepén álló Kossuth-forrás fölé 1853-ban került a ma látható kútház. A füredi Panteon emléktábláival a város azoknak az íróknak, művészeknek, tudósoknak állít emléket, akik a fürdőhely életében jelentős szerepet játszottak.

A páratlan szépségű, platánokkal végigültetett Tagore sétányt 1863-ban, a Sió-csatorna átadását követően építették. A sétányt a kiállított képzőművészeti alkotások valóságos szoborparkká avatják. A település jellegzetes épülete az 1864-ben átadott, klasszicista stílusú Kerektemplom.

Hagyományos rendezvények Balatonfüreden
Visszatérő rendezvényeink közül kiemelkedik az Első Hajó fogadása, mely a hajózási szezon kezdetének jelképes mozzanata. 1935 óta minden májusban megrendezzük a Balatonfüredi Évadnyitó Vitorlabontó Ünnepséget,
mely az elmúlt évtizedben a vitorlásévad kezdete mellett a balatoni idegenforgalmi szezon nyitányának szimbólumává vált. Balatonfüred legrangosabb eseménye a 182 éves múltra visszatekintő Anna-bál,
melyet minden év júliusában az Anna-naphoz legközelebb eső hétvégén rendezünk meg. Az ország egyik legrégebbi bálja - nem csak Balatonfüred, hanem egész hazánk ékessége is. A bál csúcspontja a bálkirálynő és udvarhölgyeinek megválasztása, akik másnap hintón kocsikázva vonulnak végig a városon. 1994 óta rendezi meg a Magyar Marathon Klub az öbölátúszó versenyt, melyet Wesselényi Miklós, az első Tihany-Balatonfüred táv átúszójának emlékére indítottak útjára a szervezők. A táv, melyet a versenyzőknek teljesíteni kell, 3,6 km.

A szőlész-borász szakma méltó ünnepe az immáron hagyományos Balatonfüredi Borhetek. A borosgazdák a Tagore sétányon felállított hangulatos borsátraikban augusztus közepétől, két héten át várják a vendégeket. Minden este nívós hazai és külföldi népművészeti együttesek lépnek fel a Kisfaludy Színpadon, augusztus 20-án pedig egész napos, tűzijátékkal tarkított program várja az érdeklődőket.
A szüreti mulatságok hagyományait felelevenítve tartjuk minden szeptemberben a Szüreti Felvonulást. A híres olasz költő, Salvatore Quasimodo tiszteletére rendezzük meg a költő nevét viselő Nemzetközi Költőversenyt és Költőtalálkozót. A költő 1961-ben járt Balatonfüreden, és Rabindranath Tagorehoz hasonlóan a városban nyert gyógyulást.
A költőverseny mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A díjkiosztó gálán komolyzenei hangversenyek és neves színészek
előadásai gazdagítják a műsort.

A város környékén szép kirándulások tehetők a Koloska-völgybe, a Koloska forráshoz, vagy az egyedülálló Lóczy barlanghoz. A barlangtól mindenképpen érdemes felsétálni a Jókai kilátóhoz és megcsodálni a gyönyörű kilátást.
Információ: Tourinform Balatonfüred, Petőfi u. 68.
Tel: (87) 580-480 E-mail: balatonfured@tourinform.hu
}">www.balatonfured.hu


Pictures of Balatonfüred
Balatonfüred map nagyítása >>


Balatonfüred


Hungary - Balatonfüred


Ungarn - Balatonfüred


Releases | Impressum
Aerial photos by Civertan Studio
© 1989 - 2024 IranyMagyarorszag.hu

Tuesday, 21. May 2024. - 00:37:10